Framtiden är här

EU-kommissionen planerar att lansera en ny typ av utvecklingsprojekt inom sitt IT-forskningsprogram som man kallar för FET Flagships, där FET står för Future and Emerging Technologies och Flagship indikerar att man går i bräschen för att skapa helt ny teknik. Det är lite Manhattanprojekt över det: tanken är att man ska hitta på ett antal ”galna” idéer som verkligen kan förändra och förbättra livet för människorna och sedan satsa stort på att förverkliga dem. I dagsläget pratar man om forskningsinsatser på i storleksordningen en miljard kronor per år under tio års tid för varje sådant projekt. Man siktar på att kunna dra igång under 2013. För ett par veckor sedan hade man en konferens i Bryssel där man spånade om möjliga idéer. Läs här för att få en inblick i hur tankarna går. Det är påfallande mycket som handlar om skärningspunkten mellan IT och liv på olika sätt: simulering av den mänskliga hjärnan, the bionic man, robotar som mänskliga följeslagare, etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *