Vem är Watson?

På alla hjärtans dag (14 februari) revolutioneras tv-quiz-världen. Då ska nämligen IBM:s senaste skapelsekrona, Watson, utmana världens två mest framgångsrika Jeopardyspelare. IBM gjorde stor PR-succé 1997 när deras dator Deep Blue besegrade världens då bäste schackspelare Garri Kasparov i en match över sex partier. Det var då så anmärkningsvärt att Kasparov vägrade tro att Deep Blue inte hade mänsklig hjälp.

Men detta är ett helt nytt kapitel. Det är en formidabel utmaning att skriva en algoritm som får en dator att korrekt tolka och besvara jeopardy-frågor laddade med kontextberoende finurligheter, lustifikationer och ironi, som dessutom är formulerade på naturligt språk. Att spela schack är ingenting i jämförelse.

Min gissning är att Watson inte vinner – den här gången. Men förmodligen returmatchen inom en inte alltför avlägsen framtid. Det mest spännande blir nästan att höra hur Watson svarar i den lilla fåniga intervjun i mitten. Om Jeopardyredaktionen har humor kanske de utformar den som ett Turingtest á la Blade Runner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *